1. Hem
  2.  | 
  3. Våra Fastigheter
  4.  | 
  5. Kronolundsvägen 1,3,5 & 7

Kronolundsvägen 1,3,5 & 7

På centralt och lummigt läge i direkt anslutning till centrum i Frösakull ligger fyra friliggande moderna bostadshus med 3 – 5 våningar. Lägenheterna finns i varierande storlek och planlösning om 2-4 rum och kök.

Hyreslägenheterna byggdes 2019 och har mycket hög standard samt god kontakt mellan vardagsrum och kök för en rymlig och luftig känsla. Badrummen är givetvis helkaklade och har både tvättmaskin och torktumlare. Lägenheter har generösa inglasade balkonger.

Lägenheterna på översta plan har stora balkonger samt golvvärme och komfortkyla.

Att ta tillvara känslan av att bo i naturen har varit utgångspunkten. Stor vikt har lagts på utemiljö och umgängesytor.

Entréerna i byggnaderna bjuder in grönskan. De genomgående trapphusen är både ljusa och inbjudande med kontakt till både naturen och bäcken utanför.

Infarten till området sker via Kronolundsvägen, där markparkering och nedfart till garage under jord samordnas till en helhet. Nedfart och uthus förses med ett vackert sedumtak. Hus 3, 5 och 7 har direkt kontakt med garaget. I källaren har varje lägenhet  ett förråd.

I området finns det även två övernattningslägenheter, gym samt bastu/relax.

Välkommen till det finaste bostadsområdet i Halmstad.

Historik

Kronojägaren hade tillsyn över flysandsfälten, även kallad Fammarps bevakningstrakt. Varje år planterades det flera tusen plantor på Fammarps Flygsandsfält. Kung Oscar II var vid flera tillfällen på jakt i Frösakull under åren 1894-1904 med Kronolund som bas. Kronolund upphör 1940 att vara Kronojägarboställe. Den sista kronojägaren kunde med stor tillfredsställelse dra sig tillbaka. Deras idoga arbete med fröer och plantor hade gett riklig utdelning. De ofruktbara, frånstötande flygsandsfälten hade förvandlats till ett stort grönskande attraktivt område.

Efter att under krigsåren varit beredskapsförråd övertar Röda Korset anläggningen för att användas som barnkoloni. Verksamheten utökas på 50-talet och fem stugor byggs för att ta emot utarbetade eller ensamstående mödrar, efterhand även hörselskadade och utvecklingsstörda ungdomar. Härtill bedrivs en omfattande utbildning i sjukvård och olycksfallstjänst. Efter ett halvt sekel lämnar Röda Korset Kronolund 1999. Kronolund övergår till att bli pensionat och konferensanläggning under namnet Pensionat Frösakull. 2005 övertar nuvarande ägare anläggningen och verksamheten med Pensionat Frösakull fortsätter. Under åren 2014-2017 bedriver Pensionat Frösakull verksamheten ihop med Migrationsverket på ett föredömligt sätt.

Kronolund

Under perioden 2005-2017 fördes täta och många möten med Halmstads Kommun om ändring av verksamheten på fastigheten. Ny detaljplan togs fram och efter 12 års idogt arbete gav Byggnadsnämnden i Halmstad bygglov 2017-03-01. Bygglovet omfattar nybyggnad av fyra flerbostadshus med 86 lägenheter, 2 övernattningslägenheter samt garage under mark. Bygglovet omfattar även rivningslov på befintliga byggnader.

Källor till Kronolunds Historia:

Boken Frösakull-från flygsand till guldsand. Eric Rasmusson

Fredriks mobilfilmer från bygget av kronolund

Byggkamera April 2018 – Januari 2019