1. Hem
  2.  | 
  3. Historia
Wennerholms Historia

Allt tog sin början år 1933

Då den blott 28 år gamla David Wennerholm gjorde sin första investering i Frösakull.

David Wennerholm föddes i Halmstad 1905. Han var inte gammal när entreprenören i honom började visa sig. När hans jämnåriga kamrater var ute och lekte såg David till att tjäna pengar istället. Redan under skoltiden bildade han företaget Klädeskompaniet. Företaget ekiperade stadens järnvägstjänstemän med byxor och arbetsvästar av ett speciellt slags vadmalstyg som han köpte från Nordiska Filt. Förtjänsten lär ha varit mycket god och sporrade David att fortsätta göra fler bra affärer.

Tillsammans med en kompanjon startade han Industribolaget. Även här var marknaden riktad till män vilka erbjöds köpa skjortor, livremmar och andra attribut. Det var dock i egenskap av föreståndare och säljare för bryggeriet Falkens filial i Halmstad som David verkligen visade framfötterna. Med lastbil for han runt bland näringsställena och erbjöd både krögare och gästgivare att köpa den öl som var lastad på flaket. Fiolen var ofta med vilket gjorde att affärsbesöken kunde få en extra festlig inramning med både musik och dans.

För varje såld flaska fick David ett öre i provision. Affärerna gick som smort, något som förmodligen inte uppskattades av hans chefer på bryggeriet. Där tycktes man anse att den populäre säljaren tjänade lite väl mycket pengar och försökte få honom att nappa på ett erbjudande att bli försäljningschef istället. De fick nobben. David Wennerholm var en fri själ och ville absolut inte sitta instängd på kontor.

Wennerholms Historia

Brogatan 44 A-B
302 95 Halmstad

År 1930 hade Tylösand börjat profilera sig som en av landets främsta badorter. David kände åt vilket håll vindarna blåste och insåg att även Frösakull hade mycket goda möjligheter att locka till sig sommargäster. Detta var bara några år efter den stora börskraschen och världens ekonomier hade knappt börjat återhämta sig. Depressionen låg som en tung filt över världen.
David höjde blicken, men istället för att se en mörk horisont anade han en ljus framtid med nya och spännande möjligheter.

Wennerholms Historia

Brogatan 44 A-B
302 95 Halmstad

Han lämnade bryggerivärlden, bidade sin tid och började planera för det som i dag blivit ett stort och välmående familjeföretag. På den tiden ägde Wapnö fideikommiss marken i Frösakull. David tog kontakt och började förhandla om ett möjligt övertagande. I statuterna stod att markägaren endast tillät ett arrende av området. David landade detta och båda parterna signerade ett 49-årigt avtal. Dokumentet är daterat den 1 januari 1933. Fast sannolikt hade David Wennerholm redan i förväg fått ett informellt tummen upp. 

När parterna skrev på, var nämligen planeringen att bygga redan i gång. Samma sommar stod 35 enkla och färdiginredda stugor inflyttningsklara och redo att ta emot sina första ägare/hyresgäster. Ett år senare, 1934, bildade David Wennerholm och hans kompanjon Gustav N Svensson Aktie- bolaget Frösakulls Havsbad. I samma veva gjordes lättnader i fideikommisslagen så att Wapnö kunde sälja stamfastigheten Onsjö 13:1, det vill säga Mellersta Frösakull, till bolaget. En vacklande hälsa tvingade några år senare Gustav N Svensson att dra sig tillbaka. 1939 blev det istället David Wennerholm som kom att stå som ensam ägare till marken. Köpeskillingen var 90 000 kronor. Pengarna ordnades via ett lån från Sparbanken i Halmstad på 70 000 kronor. Ett brödrapar vid namn Svensson från Forsheda – tillika fabrikörer – såg till att resterande 20 000 kronor kom fram. Bröderna hade varit Davids första husköpare. År 1994 blev familjen Wennerholm ensam ägare även till bolaget.

David Wennerholm fick aldrig uppleva hur hans livsverk utvecklades. Han avled år 1958, endast 55 år gammal.

År 1966 grundades Wennerholms Fastighetsför- medling (Enskild firma) av David Wennerholms son Gösta, som då var 22 år gammal. Redan innan det hade han börjat följa sin fars fotspår och göra affärer. Han hade ett stort intresse för skog och jakt och köpte av denna anledning upp ett antal gårdar med tillhörande skog. Hans mor Astri fick ofta agera chaufför eftersom sonen saknade körkort på den tiden. Hon lär inte ha varit helt nöjd med detta arrangemang eftersom affärerna inte sällan avslutades med en och annan sup…

En av fastigheterna heter Solakull och ligger i Falkenbergs kommun. Ett byte med brodern Gunnar gav i gengäld Gösta hela ägarskapet till Frösakull. Senare köpte Gösta skogsfastigheten Hölseböke, vilken alltjämt är i familjens ägo.

Även om skogen fortfarande är en del av företagens nuvarande verksamhet är ändå det huvudsakliga syftet att bygga och förvalta hyresrätter i Halmstad kommun samt förmedla villor, fritidshus och tomter.

År 1994 var det dags för tredje generationen Wennerholm att aktivt träda in i bilden. Fredrik Wennerholm var då 21 år gammal och färdigutbildad fastighetsmäklare. Medan hans syskon Ulrika och Henrik verkar som aktiva styrelseledamöter och aktieägare har Fredrik fortsatt att jobba operativt och är i dag företagets verkställande direktör.

Gösta Wennerholm gick bort i november 2016. Samma höst hade förberedelserna för byggprojektet Kronolund kommit i gång. Där har 88 hyresrätter uppförts, vilka var inflyttningsklara sommaren 2019.

Wennerholms Kronolund